Cabinetul Psihologic „Ilie Georgiana” ofera servicii de asistenta psihologica, pentru:

– Persoane fizice

– Persoane juridice (firme/companii)

– evaluare psihologica la angajare;

– evaluare psihologica periodica;

Funcţiile pentru care se poate solicita evaluare psihologică sunt:

-Munca la înaltime (≥ 18 ani, ≤ 55 ani);

– Retele electrice de inalta tensiune;

– Retele electrice de medie si joasa tensiune;

– Personal cu functii de decizie          Da – anual (QI, de comportament si de personalitate)

– Personal care conduce utilaje, masina firmei;

– Personal care lucreaza in conditii de izolare;

– Personal care lucreaza in tura de noapte ;

– Cadre didactice ;

– Functionari publici.

 ASISTENTA PSIHOLOGICA oferita consta in:

Evaluarea psihologica a personalului;

Consilierea psihologica;

Reorientare – Reconversie profesionala;

Asistenta în integrarea si formarea profesionala.

Evaluarea psihologica urmăreste surprinderea  capacitătilor cognitive (perceptie, atentie, memorie, gandire), a celor motrice (reactivitate, coordonare), integrative (afectivitate, motivatie, structura atitudinal-valorica) si, de asemenea, diagnosticarea eventualelor aspecte dezadaptative prezente la personalul care isi desfasoara activitatea in medii cu factori de risc crescut pentru Sanatatea si Securitatea Muncii.

Activitatea de evaluare cuprinde nu doar simpla testare psihologica, ci si abordarea unor aspecte care tin de integrarea profesională a persoanei in cauza, relatiile cu colegii, sefii, situatia familiala, ca si consilierea finala a subiectului.

Consilierea psihologica este o metoda bazata pe dialogul dintre doua persoane, consilier si persoana care solicita consiliere. Prin consiliere, psihologul incearca sa ofere sprijin in solutionarea situatiilor de criza si a problemelor de viata aparute, sa faciliteze o mai buna cunoastere de sine, sa dezvolte resursele proprii pentru a intampina si depasi mai usor momentele dificile. In timpul consilierii  se pot aborda discutii despre evenimente neplacute, traumatizante, diverse stari: anxietate, depresie, atacuri de panica, stres, griji, lipsa motivatiei, a increderii in sine, teama, epuizare, insomnie, lipsa concentrarii, tonus scazut, complexe de inferioritate, probleme în relatiile familiale sau cu ceilalti (prieteni, colegi, sefi, subalterni).

Consilierea se adreseaza persoanelor normale care se afla la un moment dat in dificultate sau care vor sa se perfectioneze, sa dezvolte un aspect sau mai multe din viata personala, familiala sau profesionala.

Reorientare – reconversie profesionala

Psihologul intervine in procesul de reorientare – reconversie profesionala in diverse situatii cu care se confrunta organizatia sau angajatii acesteia. In cazurile in care are loc restructurarea, reorganizarea  unei sectii, a unei intreprinderi, infiintarea unei sectii noi, situatie in care psihologul este solicitat sa intervina atat in procesul de consiliere privind reconversia profesionala, cat si reorientarea catre alte posturi ramase disponibile, sau catre alte posturi nou create.

Conform legislatiei muncii:

Legea 319/2006 a securitătii si sanatatii in munca;

H.G. 1425/2006, Normele Metodologice de aplicare a Legii 319/2006, art. 15 (1), punctele 12-14 : Activitatile de prevenire si protectie desfasurate prin modalitatile prevăzute la art. 14 in cadrul intreprinderii si/sau al unitatii sunt urmatoarele:

– 12. evidenta meseriilor si a profesiilor prevazute de legislatia specifica, pentru care este necesara autorizarea exercitarii lor;

– 13. evidenta posturilor de lucru care necesita examene medicale suplimentare;

– 14. evidenta posturilor de lucru care, la recomandarea medicului de medicina muncii, necesita testarea aptitudinilor si/sau control psihologic periodic.