In cautarea sensului vietii…

Am intalnit si intalnesc mereu oameni, ce-si privesc viitorul cu teama, pentru ca-l privesc prin prisma unui trecut adesea greu sau chinuit.

Este de respectat aceasta teama, dar, poate ca acest viitor este imaculat, pentru ca nimeni nu a scris, inca, nici o pagina din el,

Omului ii revine aceasta onoare, 

El este singurul, care poate decide ce va fi acolo in viitorul sau!

Fiecare carte este o fereastra deschisa spre lume, asa este si cartea „Omul in cautarea sensului vietii” a scriitorului Viktor E Frankl, unde tema destinului omenesc ofera o perspectiva a drumului in viata.

Cuvantul cheie  al cartii „Omul in cautarea sensului vietii” scrisa de Viktor E Frankl, este  responsabilitatea.  Suntem singurii responsabili pentru vietile noastre, atat prin actiune, cat si prin atitudinea pe care alegem sa o avem fata de inevitabil. Libertatea este un concept fragil si, uneori, o stare inexistenta daca ne raportam la imprejurari comcrete, dar adevarata libertate este cea interioara, aceea care ne permite sa ne pozitionam intr-un mod propriu la ceea ce traim.

Cautarea sensului vietii reprezinta prima motivatie a omului in viata. In consiliere omul este confruntat cu aceste cautari si orientat spre alegerea lor. Sensul vietii se schimba mereu, dar aspectul cel mai important este ca nu inceteaza sa existe.

Putem sa gasim sensul in viata pe cai diferite:

  • Creand sau infaptuind ceva;
  • Experimentand anumite valori (bunatatea, adrvarul, frumosul, admiratia pentru natura, bucuria pentru cultura) sau cunoscand o alta fiinta umana prin iubire;
  • Prin confruntarea cu o suferinta inevitabila.

Omul nu este un lucru printre altele; lucrurile se determina unele pe altele, in timp ce omul se autodetermina.

Ceea ce el devine, in limitele inzestrarii sale si ale mediului in care traieste – este ceea ce el a facut din sine insusi.

 Georgiana Ilie – psiholog, psihoterapeut experientialist, cu competente in dezvoltare personala, individuala si de grup

Referinte bibliografice: Viktor E Frankl „Omul in cautarea sensului vietii”, Editura Meteor Press, 2009.