Ce fel de psihoterapie mi se potriveste?

,,Câți oameni sunt intr-un singur om? Tot ataaia cate stele sunt cuprinse intr-o picatura de roua sub cerul cel limpede al noptii.”  M Eminescu

 Drumul spre cunoașterea de sine nu este usor. In cautarea raspunsurilor la problemele existentiale, importante devin reusitele. Astfel calatoria insasi, trece intr-un plan secundar.

Avand in vedere complexitatea fiintei umane, alegerea modului in care este parcurs drumul, este diversa. Poate fi acesta un motiv subtil al dezvoltarii unui numar mare de tipuri de psihoterapie:

Psihoterapia experientiala

Psihoterapia Experientiala este o metoda holistica, centrata pe analiza de simbol, dezvoltare personala si autoschimbare prin intermediul unor instrumente terapeutice de genul: exercitiu provocator, improvizatie si meditatie creatoare cu suport art-terapeutic si expresiv. Se utilizeaza puterea transformatoare a metaforei si a resemnificarii experientei traite, stimuland procesele de integrare si unificare.

Este o terapie individuala sau de grup, atat pentru adulti, cat si pentru copii si adolescenti. Psihoterapia experientiala poate fi aplicata atat individual cat si grupurilor ori cuplurilor.  Este de mentionat, faptul ca in cazul in care clientul este un copil, este necesar sa se lucreze si cu familia sa de origine (parinti sau alti apartinatori). Obiectivul este insotirea copilului in procesul constientizarii de sine, astfel creeindu-se bazele unei dezvoltari normale. Din aceasta perspectiva, dinamica sistemului familial este semnificativa.

Efectele scontate sunt: constientizare extinsa si autocunoastere, autenticitatea, spontaneitatea si calitatea comunicarii, abilitatilor de contact ai a comportamentelor de rol (in cuplu, familie, relatii interpersonale, profesie si organizatii), adaptare creativa, cresterea nivelului de autoacceptare, autoincredere si afirmare, maturizare afectiva şi spirituala, stimularea empatiei si a capacităţii de a iubi, sprijini si valoriza, dezvoltarea scenariilor si solutiilor alternative inedite, responsabile si realiste de viaţa, cresterea capacitătii personale, familiale si colective de a face faţă la stress, criza si schimbare, activarea si recanalizarea resurselor autocompensatorii in situaţiile de boala si de impas existential, exercitiul libertatii si participarii democratice, autoasumarii si eficientei creatoare responsabile.

Terapia Gestalt

 Gestalt-terapia face parte din grupul psihoterapiilor experientiale de tip umanist, care crede ca oamenii se nasc cu resursele sau abilitatile de a fi intr-un contact satisfacator cu alti oameni si de a avea o viata multumitoare si creativa. Cu toate acestea, deseori in timpul copilariei si uneori mai tarziu, ceva intrerupe procesul si persoana se blocheaza in tipare si credinte rigide despre ea insasi. Gestalt-terapia intentioneaza sa exploreze si sa descopere modul in care acceste tipare continua sa functioneze si afecteaza in prezent viata persoanei.

Terapia analitica (jungiana)

Terapia analitica (jungiana) urmareste o schimbare in profunzime prin regasirea sensului interior si reconectarea la valorile si nevoile intrinseci ale fiintei umane. Este o terapie dinamica ce se axeaza pe individ, aducand in prim plan toate elementele valoroase ale acestuia, cat si pe cele care dau sens vietii. O a doua componenta a terapiei este analiza punctelor slabe, a vulnerabilitatii, a acelor atitudini si asteptari care nu ii permit persoanei sa se simta implinita.

Problemele psihologice sunt vazute ca un rezultat al conflictelor inconstiente, tocmai de aceea pishoterapeutul il acompaniaza pe pacient in procesul de transformare a materialului inconstient in material constient. Prin interpretarea viselor si a altor materiale, psihoterapeutul isi ajuta pacientii sa devina mult mai constienti de procesele inconstiente si, mai puternici individual.

Programarea neuro-lingvistica (NLP)

NLP poate fi definita ca „studiul structurii trairilor subiective“, avand ca obiect de studiu descoperirea si modificarea structurilor („programelor“) care iau nastere din interactiunea complexa dintre creier/sistem nervos („neuro“), limbaj („lingvistic“) si mediul inconjurator. Demersul a fost indreptat spre gasirea raspunsurilor la intrebarea cum anume functioneaza oamenii si mai putin la cea privitoare la cauza comportamentului uman. De aceea, orientarea acestei metode este pe solutie si pe proces. In esenta ei, NLP desemneaza o atitudine de curiozitate, pasiune si dedicare in studiul comportamentului uman si al modalitatilor de îmbunatatire al lui.

Terapia cognitiv – comportamentala

 Ideea de baza in terapia cognitiv-comportamentala este ca: ceea ce gandesti si faci, afecteaza modul in care te simti.

Terapia cognitiv-comportamentala este centrata pe prezent, asta inseamna ca lucreaza cu ganduri si emotii, aici si acum.

Terapia cognitiv-comportamentala incearca sa inteleaga o situatie privind-o din mai multe unghiuri:

  • Gandurile: “Ce-ti trecea prin minte?”
  • Emotiile: “Ce simteai?”
  • Comportamentele: “Ce ai facut? Cum ai reactionat?”
  • Senzatiile corporale: “Ce se intampla in corpul tau?”

Terapia cognitiv-comportamentala ne ajuta sa aflam ce ne tine “blocati” si sa facem schimbari in modul nostru de gandire si de actiune, pentru a ne simti mai bine.

,,Vrei să stii cine esti? Nu întreba! Actioneaza! Acțiunea te va delimita și defini.”    Witold Gombrowicz   

           Psiholog Masterand in Psihodiagnoza, Psihoterapie Experientiala Unificatoare (PEU) Ilie Georgiana